Historia

Hagströms historia börjar nästan 100 år tillbaka i tiden, nämligen år 1921 då Albin Hagström startade företaget. På den tiden var dragspelet det självklara valet för nya musiker, och därför kom Hagström att importera dragspel från Italien och Tyskland för att sälja på den svenska marknaden. Snart fanns också diskussioner med italienska fabriker om att genom ett samarbete skapa ett dragspel speciellt framtaget för den svenska marknaden. Så småningom började det säljas och fick ett otroligt varmt välkomnande i Sverige.

Hagströms produktkatalog år 1942. Bildkälla: Wikipedia

År  1931 öppnade Hagström den egna första butiken i Stockholm och snart skapades motsvarigheter i Norge, Finland

och Danmark. Redan året därpå tog företaget fram sitt första eget tillverkade dragspel som svar på den stora efterfrågan som fanns. 1936 rekryterades två framgångsrika italienska dragspelstillverkare till fabriken i Älvdalen, och trots språksvårigheter effektiviserades produktionen rejält. Två år senare köptes fabriksföretaget Accordia upp av Hagström och i och med det var de en stor aktör på den nordiska marknaden.

Men Albin Hagström ville mer och hade siktet inställt på Amerika. År 1939 öppnades en butik i New York, men på grund av andra världskrigets utbrott var man tvungen att ställa in de planerna. Ett nytt försök gjordes 1946 som inkluderade en fabrik för dragspel, men satsningen lades ned 1949 på grund av legala frågor.

Verksamheten i Norden blomstrade, Amerikaäventyret till trots. Under 1940- och 50-talet öppnades tiotals butiker och som mest drev företaget själva 48 butiker och år 1952, året då grundaren Albin dog, tillverkades hela 15 000 dragspel.

En ny era

Under tidigt 50-tal började rockmusiken ta allt större plats i världen och i samband med det blev dragspelet mindre populärt. Samtidigt hade man haft gitarrer i sortimentet i tiotals år, både akustiska (egentillverkade och importerade) och elgitarrer (importerade). Att sadla om från dragspelsproduktion till att tillverka gitarrer var därför inte särskilt svårt, och år 1958 lanserades den första elgitarren Hagström DeLuxe. Den hade klara influenser från deras dragspel, bland andra färgglada celluloidlager som gjorde att de stod ut i mängden.

DeLuxe sålde oväntat bra och snart togs en ny modell vid namn Hagström Standard fram. Dessa båda modeller lanserades också i form av el-baser. I början av 60-talet kom popmusiken och fullkomligt tog över Sverige, och samtidigt producerade Hagström över 7 000 gitarrer per år, varav runt 90 % exporterades runt om i världen. Tyskland, England, Norge, Finland och USA var stora importörer av gitarrerna.

Elvis med sin Hagström Viking II

Under den här tiden började man också utveckla förstärkare, högtalare och mixerbord som komplement till instrumenten. Varumärket hade växt såpass att nya, unga stjärnor ofta kunde ses med en Hagström Corvette eller Hagström Impala när de uppträde. När Elvis Presley använde en Hagström Viking II i nationell TV år 1968 var genomslaget enormt. Och än större skulle det bli 1974 när Hagströmer levererade all ljudutrustning, inklusive konserthögtalare och ljudanläggning, till ABBAs enorma världsturné.

Faktum är också att dragspelstillverkningen fortsatte ända till 1971 då den sista modellen Super Cromatic slutade tillverkas på grund av låg efterfrågan. Sex år senare, 1977, introducerades elgitarren Hagström Super Swede som kom att bli det mest framgångsrika produktsläppet i företagets historia. Namnet var från början Swede DeLuxe, men efter att en erkänd recensent hyllat den till skyarna och kallat den Super Swede, kom namnet att bytas.

Super Swede kom att produceras ändå till slutet 1983 då Hagström blev tvungna att sätta ett stopp på företagandet. Detta på grund av den mördande konkurrensen från asiatiska tillverkare som masstillverkare instrument till ett mycket lägre pris. Många har sörjt företagets farväl och hoppats på en återkomst, vilket kom år 2003 då Tricor AB licensierade varumärket och återupptog tillverkningen igen.