Kurt Cobains blåglittriga Standard 80 såldes för 725 000kr

Många ikoner inom musikbranschen har använt sig av en gitarr från Hagström någon gång under sin karriär. De är mycket uppskattade av de flesta gitarrister och har blivit något av en lyxvara. Kurt Cobain hade en blåglittrig Standard 80 modell från Hagström i sin samling av unika och lite annorlunda gitarrer. Den eftertraktade gitarren har nu sålts för en vansinnigt hög summa på hela 725 000 kronor. I och med försäljningen har den kommit att bli den dyraste gitarren från Hagström någonsin.

Kurt Cobain, som var sångaren i bandet Nirvana, tog sitt liv 1994 och skulle i år fyllt 50. Under sina år som musiker lyckades han samla på sig en del gitarrer och älskade de som var lite udda från normen. Alltså förstår man att han verkligen måste älskat sin Hagström-gitarr. Samtidigt så kan man fundera över hur någon inte kan älska gitarrerna från Hagström.

Som nämndes tidigare är det många musiker som har fallit för dessa gitarrer. Självaste Elvis ska, enligt något suddiga källor, ägt en svenskbyggd Hagström-gitarr som såldes gör 450 000 kronor, alltså nästan en halv miljon. Anledningen till att Kurt Cobains gitarr såldes för så pass mycket som den gjorde är att ägandet är betydligt mer känt och dokumenterat. Sedan är inte en sådan gitarr direkt superbillig utan hade förmodligen varit värd runt 15 000 kronor utan att vara i någon musiklegends ägo.

Under de dryga 30 år som Hagström tillverkade gitarrer hann många stjärnor falla för hantverken. Bland annat David Bowie, Frank Zappa och Jimi Hendrix. Något som kan tolkas på att de är gitarrer av toppklass. De är faktiskt så eftertraktade att de nu nytillverkas ett flertal modeller världen över. Främst i Asien.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *