Varför Hagström

Svensk exportsuccé

Som många andra sportutövare, artister och företag satte Hagström Sverige på kartan under den senare delen av 1900-talet. Det började med import av dragspel från Italien och Tyskland, men snart fanns ett samarbete med italienska tillverkare om att skapa ett dragspel för den svenska marknaden. Spola fram ett tiotal år och helt plötsligt tillverkade Hagström gitarrer, baser och förstärkare till de största stjärnorna in musiken.

Med produktion i bland annat Älvdalen, Falun, Orsa och Solna tillverkades instrumenten med stor noggrannhet och uteslutande av högsta kvalitet. Det var mer ett konstverk än ett instrument, och den unika designen och känslan ledde till världsdominans på marknaden under flera decennier. Att Hagström producerat instrument av högsta kvalitet kan man spåra till faktumet att många gitarrer och baser som producerats på 60- och 70-talet än idag fungerar utmärkt.

Tre hagströmgitarrer

Den efterlängtade återkomsten

En epok gick i graven när Högströms fabriker i Norden stängdes i början av 80-talet. Många var förkrossade över att inte längre kunna köpa nya, svenska gitarrer, baser och förstärkare av högsta kvalitet från Sverige. Länge diskuterades bland musikälskare huruvida företaget skulle återuppstå i ett nytt format, och 2006 fick de sitt besked. Tricor AB skulle fortsätta producera Högströms instrument, och lyckan var total. Det kultförklarade företaget från Dalarna var igång igen!

När Hagström gjorde sin globala succé från 1960-talet och framåt var det till stor del tack vare, förutom en suverän produkt, ett stort och väl avvägt nät av grossister och återförsäljare. Dessa ledde och till nytänkande samarbeten med artister och företagare som ledde till unika instrument. Idag finns nyproducerade versioner på många av dessa modeller, allt från populära klassiker som Hagström Viking till Ultra Swede och  succén Super Swede. Som alltid byggs de med samma fokus på kvalitet och finess som under 1900-talet.

Det har också tillkommit nya modeller som tagits fram med äldre modeller i åtanke. De har samma genomgående känsla och stil, men också lite nya, intressanta värden. Samtliga gitarrer och baser som produceras idag har nutidens moderna teknik implementerat, men har inte heller glömt vad som gjorde Hagström till vad det var för 50 år sedan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *